Pasy PTFE w gastronomii i produkcji żywności – zastosowanie
10 stycznia 2023
Piece wysokotemperaturowe czy proces mrożenia kriogenicznego – to naturalne środowisko pracy dla pasów PTFE firmy EDER. Produkcja żywności to skomplikowany i wieloetapowy proces, dlatego jakość maszyn odpowiedzialnych za tę produkcję jest podstawą udanej partii produktu.
Dlaczego pasy PTFE są ważne w pracy maszyn produkcyjnych?
Aby produkty mogły się swobodnie przemieszczać po taśmie produkcyjnej, bardzo ważna jest instalacja odpowiednich pasów PTFE, a także właściwe ich serwisowanie. Wytrzymałość pasów PTFE firmy EDER jest wyznacznikiem wysokiej jakości produktu, który bez problemu znosi gwałtowne zmiany temperaturowe m.in. piece wysokotemperaturowe, a także ciągłe procesy pieczenia (np. tortille, spody do pizzy) aby ostatecznie zamknąć proces produkcji procesem mrożenia spożywczego (kriogenicznego) zachowując najlepsze właściwości produktu.
Podczas produkcji żywności wykorzystywana jest cecha pasów polegająca na nie przywieraniu produktów do warstwy ptfe. Taśma przenośnika ma spersonalizowaną szerokość i pracuje parami jako taśma górna i dolna.
Powłoka PTFE zapobiega przywieraniu żywności do taśmy, a także jest w stanie wytrzymać wysokie temperatury. Zasada jest bardzo podobna do używania teflonu na patelniach z nieprzywierającą powłoką. Tkaniny powlekane PTFE mogą być również wykorzystywane jako pasy przy produkcji podpłomyków. Przykładem tego jest produkcja tortilli z mąki. Pojedynczy przenośnik taśmowy przenosił małe kulki ciasta wzdłuż przenośnika, podczas gdy stała płyta grzejna zgniata mieszankę w okrągłą płaską tortillę.
Pasy z siatki PTFE a proces suszenia żywności
Przemysłowa produkcja żywności odbywa się na stałe poruszających się przenośnikach taśmowych (PTFE). Piece o dużej pojemności przeznaczone do osuszania różnych produktów spożywczych często wykorzystują pasy siatkowe PTFE.
Taśmy siatkowe PTFE mogą być oferowane z otworami od 1×1 mm do 8×8 mm, w zależności od wielkości przenoszonego produktu. Mniejsze produkty zbożowe są przenoszone na pasach siatkowych z otworami 1×1 mm lub 2×2 mm podczas gdy niektóre większe pasze dla zwierząt są suszone na pasach siatkowych z większym rozmiarem oczek, umożliwiając wystarczający przepływ powietrza w procesie suszenia.
Taśmy przenośnikowe z siatki PTFE mają zwykle boczne wzmocnienia lub szwy, które utrzymują i chronią boki oraz zapobiegają strzępieniu się siatki. W tym celu najczęściej stosuje się folie PTFE; są niedrogie i oferują szeroką ochronę w wielu zastosowaniach. Niektóre piekarniki są wyposażone w automatyczne systemy, które sygnalizują zmianę biegu łańcucha, gdy pas się z nim zetknie. Folie PTFE są zbyt cienkie i niestabilne do tego zastosowania, dlatego firma EDER zastosowała mocniejsze typy tkanin z włókna szklanego PTFE.
Higiena produkcji żywności z uszczelkami PTFE
Uszczelki PTFE EDER są cenione nie tylko za trwałość, ale także za bezwładność w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym. Stosowanie uszczelnień PTFE ma sens i często jest nieuniknione. Dzięki swojej strukturze molekularnej PTFE ma istotną zaletę: PTFE składa się z łańcuchów węglowych, które są chronione atomami fluoru, a związki fluor-węgiel należą do najsilniejszych ze wszystkich związków chemicznych.
W rezultacie PTFE jest chemicznie prawie niezniszczalny i nie ma wpływu na smak i jakość żywności, która ma z nim kontakt. PTFE nie ulega również degradacji pod wpływem agresywnych środków czyszczących lub sterylizujących. W zależności od wykonania uszczelnienia wykonane z PTFE mogą być stosowane w szerokim zakresie temperatur od -268 do 260°C.
Chcesz dowiedzieć się więcej?
Skontaktuj się z naszym specjalistą!